joi, 25 mai 2017

Dintotdeauna și pentru totdeauna, eroi

Fiecare gând al nostru se îndreaptă acum spre România, spre trecutul și eroii ei.  Pământul românesc  a fost mereu locuit de oameni care au ales să devină luptători pentru a-și ocroti țara, meleagurile, graiul, credința, dobândindu-și certificatul de identitate drept fii ai României.
                Teritoriul pentru care au luptat este scena unde s-a desfășurat etapă cu etapă, istoria poporului nostru.
                În istoria noastră atât de încărcată, au fost multe momente, în care eroii au apărut parcă de niciunde, când oameni pe care nimeni nu i ar fi crezut în stare de fapte de arme au reușit să schimbe soarta bătăliilor și a războaielor.
                Un astfel de moment a fost lupta antiotomană dusă de voievozii români care au antrenat toate categoriile sociale rămânând în memoria noastră drept conducători cu frica lui Dumnezeu, apărători ai credinței, ctitori de biserici și inspirați creatori de memorie istorică.
                 Un alt moment a  fost reprezentat de lupta pentru independență în care soldații români, deși au fost greu încercați de suferințe și neliniște, nu s-au lăsat până nu au primit vestea că Osman Pașa s-a predat, ceea ce a însemnat pecetluirea independenței țării și chemarea României la o nouă  viață, bucurându-se de drepturi depline. Deși erau separate, toate provinciile s-au implicat în războiul de independență.
                 Primul război mondial a creat cadrul necesar desăvârșirii unității naționale. Și acest ideal a cerut un tribut de sânge. Mulți soldați și-au dat viața pentru apărarea patriei sub deviza: „Pe aici nu se trece!”Nu există localitate din vechiul Regat care să nu și fi trimis bărbații la război.
                 Începând cu 1941, românii au fost nevoiți să ia  din nou arma în mână primind ordin pentru trecerea Prutului, militarii români au luptat cu eroism dezrobind din jugul roșu al bolșevismului pe frații lor cotropiți și pământurile străbune. Același eroism a fost dovedit și în lupta împotriva Germaniei, realizându-se condițiile pentru eliberarea Transilvaniei.
                  Însă, sfârșitul războiului a însemnat, în același timp, începutul unei perioade în care înțelesul cuvântului libertate nu era cunoscut fiind vorba despre perioada dintre anii 1944-1989 când România a fost dominată de comunism, ceea ce a însemnat abolirea monarhiei, dependența de stat și interzicerea credinței. Cei  care au avut curajul de a se opune ideilor comuniste, cei care au umplut închisorile comuniste și care au suportat pedepsele aspre din cadru acestora, detenția însemnând mai degrabă exterminare decât reeducare, pot fi considerați adevărați eroi. În ciuda greutăților, nu au putut fi împiedicați să spere, să creadă în Dumnezeu ceea ce i-a salvat pe mulți de la moarte.  Ultima întrebare era: „cine mai crede în Dumnezeu?”. Dacă cineva spunea: „Eu mai cred!”, răspunsul era: „Cu tine mai am de lucru!”
                 Evenimentul care a demonstrat cel mai bine dorința de libertate și democrație a fost Revoluția de la 1989, proces care s-a soldat cu numeroase victime, dar care totodată a adus din nou pe tărâmul nostru lumina libertății.
                 Viața lor s-a transformat cu trecerea anilor în legendă făcând ca pământurile acestea spălate de sânge să rămână pentru totdeauna ale românilor.
                 Tot ce-i caracteriza pe eroii neamului s-ar putea regăsi și printre noi toți, numai că în ziua de astăzi mulți oameni trăiesc ca lumea, gândesc ca lumea și tot ca lumea ignoră învățăturile pe  care ar trebui să le sustragă din atitudinea eroilor noștri întrucât astăzi luptăm mai mult pentru propria persoană chiar împotriva semenilor noștri, luându-ne la întrecere unii cu alții chiar și pentru lucruri nesemnificative.
                În aceste condiții, trebuie să ne regăsim istoria, să învățăm din ea pentru a nu repeta, trebuie să ne iubim, să ne respectăm valorile pentru că numai așa putem răzbi și prețui ceea ce aparține demnității  naționale.
                Așa să ne ajute Dumnezeu!

 Sandu Diana - clasa a XI a Științe Sociale


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu