marți, 18 decembrie 2018

Marea Unire - 1 Decembrie


1 Decembrie 1918 - reprezintă o dată importantă în istoria poporului român, idealul pentru care s-au luptat strămoșii noștri de-a lungul secolelor reușind să capete un contur, formându-se râvnita „Românie Mare”. Viețile curmate, sângele vărsat, bătăliile duse de munteni, ardeleni, moldoveni, toți locuitorii spațiului carpato-danubiano-pontic, au urmărit siguranța „zilei de mâine”, un viitor al poporului român în interiorul granițelor de drept. Situați în sânul marilor puteri, independența și libertatea românilor au fost dintotdeauna amenințate, revendicările teritoriale și contactul cu aceste civilizații determinând instabilitate la nivel politic, economic și social. În Transilvania, românii, deși erau majoritari, aveau statutul de tolerați, fiind excluși de la viață politică și culturală. Superioritatea lor de civilizație (urmași ai coloniștilor romani din Dacia) era contestată, pentru a asigura națiunilor privilegiate, maghiari, sași și secui, primatul cronologic în Transilvania, argumentul pretinsei întâietăți. Țările extra-carpatice, confruntate de asemenea cu pretențiile de suveranitate ale maghiarilor, reușesc să își afirme independența, dar în cele din urmă cad pradă intereselor imperiului Otoman, respectiv regatului polonez, care se amestecă atât în politica internă cât și în cea externă a domnitorilor români, ce reușesc totuși să-şi păstreze autonomia.
     Prima scânteie a unirii românilor a fost aprinsă de Mihai Viteazul, reușind să stăpânească, chiar dacă pentru puțin timp, cele trei țări devenite un întreg după veacuri: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Unirea lor nu a durat, interesele imperiului Otoman pentru Țara Românească, imperiului Habsburgic pentru Transilvania și regatului Poloniei pentru Moldova, provocând destrămarea. Deși văzut ca o amenințare în politica internațională, în urma unor confruntări, Mihai Viteazul este înfrânt. Speranța nu este însă abandonată, visul românilor devenind realitate secole mai târziu.
     Astfel în a doua jumătate a secolului XIX, se pun bazele României moderne, prin unirea principatelor Moldova și Tara Românească, unificatorul fiind Alexandru Ioan Cuza. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859, al Țării Românești, realizându-se în acest mod unirea, dovadă a stăruinței românilor și a luptei permanente pentru independență, ieșirea de sub tutela marilor centre de putere. Cuza a dus o intensă activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea României pe plan internațional, nume adoptat oficial în anul 1862, capitala fiind la București. Reformele lansate de Cuza au stat la baza dezvoltării noului stat. Învățământul beneficiază de o nouă fațadă, populația bucurându-se de instruire culturală necesară consolidării imaginarului istoric și politic al țării. În urma războiului de independența, Dobrogea revine sub stăpânirea de drept a statului român în anul 1878.De asemenea din 1866, România devine regat, primul său rege fiind Carol I.
Izbucnirea Primului Război Mondial (1914) a pus România în situația de a opta pentru alternativa care să-i permită realizarea unității statale. După doi ani de neutralitate, guvernul I.C.Brătianua semnat o convenție politică și una militară cu Antanta, intrând în război pentru întregirea neamului. Aspirația românilor de a trăi într-un singur stat unitar ia forma României întregite, realizată prin voința oamenilor politici și prin eforturile poporului român. Astfel, la 27 martie 1918, Sfatul Țării întrunit la Chişinău, a hotărât unirea Basarabiei cu România, iar la 28 noiembrie 1918, Congresul General de la Cernăuți a votat unirea Bucovinei cu patria-mamă. Ziua de 1 Decembrie 1918 a marcat încheierea procesului istoric de formare a statului național unitar român, prin unirea Transilvaniei cu România. România a devenit o țară de mărime mijlocie în Europa, ocupând locul 8 după populație și locul 10 după suprafață. România Mare devine o realitate istorică în Europa naționalităților, așezată în frontierele recunoscute prin tratatele încheiate la Conferința de Pace de la Paris din 1919-1920. Până la pierderea unității statale, România fusese o prezență semnificativă în politica europeană, autoritățile românești fiind interesate în lichidarea urmărilor războiului, consolidarea unității statale și reluarea dezvoltării normale.
Vorbitori ai aceleiași limbi, purtători ai acelorași tradiții, obiceiuri, visătorii Marii Întregiri, românii, se bucură de realitatea mult râvnită, dar pentru puțin timp. Odată cu declanșarea celui de Al Doilea Război Mondial, țara noastră suferă importante pierderi teritoriale. Basarabia ne este răpită în vara anului 1940. Rusia reușește să-şi atingă scopul, integrând Basarabia în cuprinsul granițelor sale. De altfel, această mare putere, nu a recunoscut unirea cu România. La fel s-a întâmplat și cu Transilvania, amenințată de pretențiile de cucerire ale Ungariei, având loc mai multe conflicte locale. Istoria unui popor concentrează atât reușitele cât și eșecurile, poporul român parcurgând un traseu sinuos,  luptând pentru desăvârșirea unității și a traiului la un loc a tuturor românilor.
     Efortul, sângele vărsat, lupta, revolta, stăruința românilor descriu evenimentul de la 1 Decembrie 1918. Toate acestea definesc Marea Unire, fapt istoric ce ne facem să ne simțim că aparținem unui loc. Trăim, gândim, simțim românește; suntem „o enigmă și un miracol istoric”.
     Vitregiți de soartă, românii au luptat
     Au plâns, răbdat și veșnic sperat,
     Visat-au un teritoriu unificat
     Unirea, salvarea li s-a arătat!

Chiriac Mihaela, clasa a XII a Ştiinţe Sociale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu